IndividualCorporateAgentii si turoperatoriDespre noiContact
googleyoutubeskypemail
  • Selecteaza destinatia

    Selecteaza portul de plecare

    Cauta croaziera


  • vile
Ghid de calatorie » Europa » Austria

Viena

      Cei care au vizitat Viena imi vor da dreptate cand spun ca este una dintre cele mai frumoase capitale din Europa, daca nu cea mai frumoasa. Iar pentru cei care inca nu au vizitat capitala austriaca, am un sfat: este timpul sa o faceti! Va va cuceri! 

      Principalele atractii
      Este de ajuns sa mergi prin Stephan Platz, sa vizitezi Stephan Dom, apoi sa te plimbi pe Dunare -acea ''Dunare albastra'' din cantec- si sa asculti un concert in aer liber, din muzica lui Mozart, din multele astfel de concerte din Viena, ca sa iti dai seama ca austriecii au cu ce sa se mandreasca cand vine vorba despre capitala tarii lor. Principalele atractii vieneze sunt magnificul ''Hoffburg'', intinsul ''Palat Schonbrunn'', renumitul parc de distractii ''Prater'', cu ''Riesenrad''- o roata uriasa in care poti sa te dai si din care vezi tot orasul, eleganta Ringstrasse sau Kartner Strasse(''strasse'' inseamna ''strada'' in germana), turnul Donau, Stephansplatz-piata veche a orasului, cu Stephansdom, muzeele istorice, Scoala de Echitatie si caii lipitani. Si nu in ultimul rand, Viena este celebra pentru zona ''Mariahilfer'' si centrele comerciale ''Sud' si 'Donau'', adevarate paradisuri pentru cei pasionati de cumparaturi. 

      Cel mai frumos Craciun este la Viena
      Cei care in preajma Craciunului si a Revelionului se afla la Viena, vor gasi un oras mai stralucitor ca niciodata: spectacolul de lumini oferit este incredibil. Va amintesc doar de organizarea Pietei de Craciun, care anunta inceperea sarbatorilor de iarna prin organizarea de concerte, spectacole. De altfel, astfel de evenimente sunt la ele acasa in capitala Austriei. In fiecare an, din august pana in septembrie, in fata primariei din Viena are loc un festival. Mancaruri traditionale din diferite bucatarii celebre in lume, filme proiectate pe un imens ecran si muzica, foarte multa muzica. Asta te asteapta in fata frumoasei cladiri a primariei, daca esti in Viena la sfarsit de vara. 

      Palatul Schonbrunn: pe urmele imparatului Franz Joseph si ale printesei Sissi
      Se spune ca o data ce ai ajuns in capitala Austriei nu trebuie sa ratezi Palatul Schonbrunn-si va spun, din proprie experienta, ca este cat se poate de adevarat. Cand pasesti prin uriasele sali ale Palatului Schonbrunn, printre piesele de mobilier lucrate cu aur, printre luxoasele candelabre, simti parca muzica balurilor de alta data, pe care le dadeau aici Maria Teresa , imparatul Franz Joseph si Printesa Sissi. Aceasta din urma- Printesa Sissi -este unul dintre cele mai iubite personaje din istoria Austriei. Nu este de mirare ca in orice magazin austriac de suveniruri vei gasi sute de obiecte cu chipul acesteia. Aproape la fel de multe cat sunt cele cu chipul magicului Mozart, compozitorul cu geniul caruia se mandresc cel mai mult austriecii. Schönbrunn este unul din cele mai frumoase ansambluri de palate din Europa. Terenul unde se plimba odinioara familia imperiala gazduieste gradini baroce cu straturi multicolore de flori, alei impunatoare incadrate de copaci inalti si un labirint din gard viu. Cand imparateasa Maria Theresa a initiat reamenajarea palatului, ea a incercat sa realizeze o replica a palatului Versailles-nu stiu daca a reusit, dar este cert ca a creat unul dintre putinele obiective turistice care fac parte din patrimoniul cultural universal. Resedinta de vara a Habsburgilor poate reprezenta punctul culminant al fiecarei vizite din Viena. Vizitarea palatului in sine, cu salile sale somptuoase, ofera o perspectiva de neuitat in viata domnitorilor din perioada baroca. De la Gloriette, alta data o poarta de intrate in palat, cu o amplasare mai ridicata si cu o terasa de panorama, oricine poate savura perspectiva cu adevarat imperiala asupra Vienei. 

      Gradina zoologica din Schönbrunn-cea mai veche din Europa
      Cea mai interesanta atractie a acestui obiectiv poate fi pentru multi gradina zoologica ''Schönbrunn''. Pentru doar 10 sau 15 euro-depinde in ce sezon o vizitezi, depinde daca esti sau nu cu familia-caz in care se fac reduceri-, vei avea parte de o adevarata experienta salbatica. Gradina zoologica este amenajata dupa cele mai moderne standarde, fiind cea mai veche si una din cele mai interesante din Europa. Veti vedea de toate aici, de la simpaticele suricate, la gigantele girafe, la gingasele pasari flamingo si pana la singuraticul urs polar. Sfatul meu este sa va pastrati doua zile doar pentru a vizita Schönbrunn-ul. O zi intreaga va dura numai vizita la zoo-mai ales daca mergeti cu copiii. Dar mai este si luxosul palat, mai este si gradina botanica , mai sunt si celelalte gradini, mai sunt labirinturile. Cu alte cuvinte-s-ar putea ca nici doua zile sa nu fie de ajuns pentru a vedea toate comorile acestui complex de palate, alta data resedinta imperiala. 

      Centrul vechi al Vienei
      Centrul istoric al Vienei este printre cele mai frumoase monumente citadine ale Europei. Trei epoci si-au lasat amprenta asupra fostului oras de resedinta al imparatilor din familia Habsburg: Evul Mediu, cu celebra catedrala ''Stephansdom'' in stil gotic, epoca barocului, cu cel mai cunoscut reprezentant – cladirea „Hoffburg“ cu fastuoasele cupole si era specifica pentru Ringstrasse – secolul 19, in care s-au construit cladiri grandioase cum ar fi ''Opera de Stat'' si ''Muzeul de Istorie a Artei''. Aerul imperial al Centrului vechi din Viena este subliniat si de diversele biserici, palate si parcuri. Colectiile adunate de bogatii conducatori ai cetatii si traditia muzicala seculara sunt la fel de importante pentru centrul vechi. Nu trebuie sa ratati savoarea cafelei vieneze, confortul din cafenele si cumparaturile cu alura nostalgica la fostii furnizori regali si imperiali. Daca tot esti aici, in centrul vechi al Vienei si in special in Stephansplatz, este bine sa stii ca vei gasi aici si reprezentantele caselor de moda celebre, de la Gucci, Channel, Fendi, la Swarowsky si toate celelalte, care pur si simplu iti iau ochiii. 

      Staat Oper
      In trecut, opera in toata regula era jucata in „Theater nächst dem Kärntnertore“ (Teatrul langa poarta Carintiei) – numele indicand faptul ca Viena inca mai era inconjurata de zidul medieval al cetatii. Teatrul langa poarta Carintiei se afla pe locul actualului hotel ''Sacher'' si era considerat „Teatrul de opera al curtii“. Pe masura ce afluxul de public a crescut si operele compozitorilor de opera cereau orchestre tot mai mari (operele lui Richard Wagner si-au inceput marsul triumfal in Viena pe la mijlocul secolului), s-au inmultit vocile care cereau o cladire mai mare. Dupa demolarea fortificatiilor urbane ale Vienei (incepand cu 1857) si in urma amenajarii soselei „Ringstrasse“ Viena si-a capatat in final o cladire mare pentru opera, actuala ''Opera de Stat''. Contemporanii au criticat puternic constructia impresionanta, au numit-o in batjocura „lada decazuta“ si „elefant care se afla in digestie“, iar unul din cei doi arhitecti, Eduard van der Nüll, s-a sinucis. Cu toate acestea ''Opera de Stat'' sau ''Staat Oper'', inaugurata in 1869, este considerata pana in ziua de astazi una dintre cele mai frumoase si renumite cladiri de opera din lume. 

      Gradinile, palatele si galeriile Belvedere
      Printul Eugene de Savoy (1663 - 1736), cea mai sclipitoare minte in materie de strategie militara din epoca, l-a insarcinat pe Johann Lukas von Hildebrandt sa conceapa si sa construisca palatul si gradina Belvedere, ca locuinta de vara imperiala in afara zidurilor orasului. Complexul de palate, una dintre cele mai remarcabile constructii baroce din lume, cuprinde doua cladiri: Belvedere Superior si Belvedere Inferior. Majoritatea incaperilor din aceste doua palate au fost adaptate pentru a gazdui Galeria Austriaca. In Belvedere Superior, Galeria Austriaca a secolelor al XIX-lea si al XX-lea expune o minunata colectie de arta austriaca si internationala. Punctul forte este "Viena la 1900 si arta clasicismului modern", avand cea mai mare colectie de picturi semnate Gustav Klimt (inclusiv ''vinovatele'' lucrari ''Sarutul'' si ''Judith''). Galeria expune de asemenea si lucrari importante ale impresionistilor francezi. Cele mai importante picturi ale epocii vieneze Biedermeier (cu lucrari de Waldmüller, Amerling si Fendi) si panze ale pictorilor Romako, Makart, Boeckl, Wotruba, Hausner, Lehmden, Hundertwasser si multi altii. Belvedere Inferior adaposteste un muzeu de arta medievala si baroca, cu lucrari semnate Maulbertsch, Messerschmidt si Donner. Printre ele se afla si statuile originale ale fantanii Donner din ''Neuer Markt''. 

      Stephansdom-Catedrala Sfantului Stefan si Stephansplatz
      Cel mai reprezentativ edificiu gotic al Austriei, aceasta imensa catedrala din Stephansplatz poate fi vizitata fara taxa de intrare. Dar daca vrei sa vezi toate comorile pe care actedrala le ascunde, le poti vedea doar in cadrul unui tur organizat, care costa cativa euro- Vei vedea astfel cavoul din marmura rosie al Imparatului Frederick III; amvonul, o lucrare a lui Anton Pilgram, care a asezat sub el propriul portret in relief, ca semnatura; o parte din Altarul Neustadt al Vienei; mormantul printului de Savoy din 1754. Cea mai interesanta atractie a fost insa pentru mine sa urc cele 343 de trepte ale turnului catedralei: odata ajuns acolos sus, te bucuri de o priveliste a Vienei de neuitat. Bineinteles, poti urca si cu liftul... 

      Palatul Imperial – Hoffburg
      Timp de mai bine de sapte secole, marele Imperiu Habsburgic a fost condus din incinta Palatului Imperial. Astazi, principala atractie a palatului Hoffburg si singura ramasita a constructiei din Evul Mediu este capela imperiala in stil gotic, in care concerteaza Corul Tinerilor Vienezi (''Vienna Boys' Choir) in timpul slujbei de Duminica. Foarte interesant este ca la Hoffburg poti vizita, chiar in centrul orasului vechi, apartamentele si camerele private care apartineau pana nu demult-pana in 1918- familiei regale Habsburg. Astazi, palatul are inca o functie administrativa: gazduieste biroul Presedintelui Austriei, un centru al congreselor si numeroase colectii de arta. 

      Acestea sunt numai cateva dintre atractiile Vienei, un oras plin de istorie, de cultura, de muzica, dar si de distractie, caci turistului ii sade bine si cu petrecerile. Un oras european pe care turistii il iubesc si pe care, o data ce l-ai vizitat, iti ramane in minte si in suflet...

>>> Cauta acum hoteluri in viena de la 89€
CATEGORIA: GHID DE CALATORIE » Europa » Franta

Paris

      Cu 2 milioane de persoane traind in centrul sau si cu peste 10 milioane in suburbii, Parisul este unul din cele mai mare orase din Europa. Ca popularitate insa, Parisul este primul, daca este sa judecam dupa numarul de vizitatori pe care-i are anual: mai mult de j ...
Citeste mai mult... Hoteluri in Paris Cauta hotel >
Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”
"Investiții pentru viitorul dumneavoastră!"
Creșterea competivității firmei S.C. Smart Travel S.R.L. prin implementarea unui
sistem informatic de reservări on-line

Proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională
"Pentru informatii detaliate despre celelalte programe operaționale cofinanțate de
Uniunea Europeană vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro"

"Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României"